Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ντοκιμαντέρ "Black Block" (ολόκληρο, με αγγλικούς υπότιτλους)



Ιούλιος 2001. 200.000 διαδηλωτές, που απαρτίζονται κυρίως από ακτιβιστές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, καθώς και αναρχικούς του Black Block, προσπαθούν να εμποδίσουν την συνάντηση των G8 που γίνεται στη Γένοβα. Οι αρχές, αποφασισμένες να μην αφήσουν τους ακτιβιστές να πετύχουν το στόχο τους, δίνουν το ελεύθερο στις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής να καταστείλουν εντελώς τις αντιδράσεις και να περάσουν ένα μήνυμα. Εκείνες, με υπερβάλλοντα ζήλο, χρησιμοποιούν κάθε μέσο καταστολής εναντίον των διαδηλωτών στους δρόμους. Ρίχνονται τεράστιες ποσότητες χημικών, χρησιμοποιούνται μηχανήματα εκτόξευσης νερού, ξύλο με ανάποδα γκλοπ και όχι μόνο και καταλήγουν τελικά στη δολοφονία του Carlo Giuliani, τεράστιο αριθμό τραυματιών και συλλήψεων. Η λέξη "assassini" (δολοφόνοι) γίνεται σύνθημα που φωνάζουν χωρίς σταματημό οι διαδηλωτές προς τους μπάτσους τις επόμενες μέρες δονεί την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. 
Αρκετοί απ'τους διαδηλωτές (κάποιοι απ'αυτούς ήδη τραυματισμένοι απ'τις δυνάμεις καταστολής στις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών) αποφασίζουν να περάσουν τη νύχτα στο σχολείο Diaz, το οποίο χρησιμοποιούνταν επίσης από αυτόνομες ομάδες ενημέρωσης, πρώτων βοηθειών και νομικής υποστήριξης, οι οποίες επίσης θα περνούσαν τη νύχτα εκεί. Ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας αποφασίζει μια νυχτερινή αστυνομική επίθεση στο σχολείο. Το ντοκιμαντέρ δείχνει τι αντιμετώπισαν οι άνθρωποι που έμειναν στο σχολείο, την πρωτοφανή βαρβαρότητα των αντρών της αστυνομίας προς αυτούς, τον εξευτελισμό και την τρομοκράτηση αργότερα στο νοσοκομείο, την κράτηση στη φυλακή και το τι προκάλεσε αυτή η εμπειρία στην μετέπειτα ζωή των ακτιβιστών της Γένοβα.


Επιπρόσθετα με το ντοκιμαντέρ, προτείνω και μια αξιόλογη ταινία πάνω στα ίδια γεγονότα: "Diaz, don't clean up this blood", την οποία μπορείτε να δείτε (με ελληνικούς υπότιτλους) εδώ ή εναλλακτικά να κατεβάσετε από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου